Nie musisz myć lodówki za każdym razem, gdy czyścisz resztę swojej kuchni. Chociaż zdecydowanie powinieneś ją czyścić co najmniej raz w roku, zwłaszcza jeśli ty i twoja rodzina jecie z niej od jakiegoś czasu, głębokie czyszczenie i dezynfekcja lodówki nie musi być częścią corocznych wiosennych porządków.
Zamiast tego skup się na wytarciu zewnętrznej części (uchwyt, panel dotykowy, zewnętrzna strona drzwi) i wnętrza. Możesz wyjąć plastikowe tace i szybko wyszorować je mydłem i ciepłą wodą, ale nie martw się o wysysanie każdego kawałka złomu z tylnych rogów lub zza półek – i tak nie będziesz ich dotykać podczas regularnego użytkowania. A jeśli chcesz uniknąć przywierania cząstek jedzenia do powierzchni urządzeń, zainwestuj w plastikowe deski do krojenia, które można wsunąć w te puste miejsca podczas przechowywania. W ten sposób, gdy wyciągniesz je, aby użyć ich do pokrojenia warzyw, nie będą czekać na Ciebie żadne nieprzyjemne niespodzianki.
Jeśli jesteś osobą, która obawia się, że zarazki z surowego mięsa lub ryby dostaną się na owoce i warzywa, które mogą trafić na Twoje talerze (lub jeśli po prostu przeraża Cię widok pleśni na kawałkach sera), to warto znaleźć osobną półkę na mięso, któe masz zamiar przygotować. Więcej na temat kuchni znajdziesz na stronie https://sielankowelove.pl/.