Żelazo jest minerałem, który jest potrzebny do wielu funkcji organizmu, w tym wzrostu, naprawy tkanek i produkcji komórek. Przenosi tlen z płuc do wszystkich części ciała, dlatego ważny jest szczególnie, kiedy uprawiasz sport.
Ważne jest, aby mieć wystarczająco dużo żelaza w diecie, ponieważ organizm nie może go przechowywać. Jeśli nie dostarczasz wystarczającej ilości żelaza, możesz stać się anemiczny. Objawy obejmują osłabienie, bladość skóry, ból głowy i szybkie bicie serca.
Osoby z pewnymi warunkami zdrowotnymi są narażone na ryzyko posiadania zbyt dużej ilości żelaza w organizmie, w tym osoby z hemochromatozą lub zaburzeniem genetycznym zwanym dziedziczną hemochromatozą. Zaburzenie to powoduje, że zbyt dużo żelaza jest wchłaniane z pożywienia lub z suplementów. Osoby z tym schorzeniem mogą rozwinąć marskość wątroby lub niewydolność serca.
Sposoby na uzyskanie większej ilości żelaza w diecie obejmują spożywanie większej ilości czerwonego mięsa, kurczaka i ryb (choć należy uważać na ilość spożywanego tłuszczu). Możesz również jeść pokarmy o wysokiej zawartości witaminy C (takie jak owoce cytrusowe), ponieważ witamina C pomaga organizmowi wchłaniać żelazo. Pokarmy bogate w błonnik również pomóc uzyskać więcej żelaza do systemu, ponieważ błonnik wiąże się z niektórych minerałów, w tym żelaza i wapnia. Więcej na temat zdrowego odżywiania znajdziesz na stronie https://feedfit.pl/ .